Geachte bezoeker,

 

Het "Comite Belle 2000" wenst je van harte welkom op hun website,

op onze website kan je alle info vinden over de Heem - & Geschiedkunde van Denderbelle,

wij wensen jullie dan ook veel surfplezier en hopelijk kan je op al je vragen een antwoord vinden, en anders geef je maar gerust een seintje via contacts, dan proberen wij jullie zo snel mogelijk van dienst te zijn.

 

"Comite Belle 2000" .

Denderbelle

 
Denderbelle
Situering
Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lebbeke
Coordinaten 51°00'N  4°05'E
Algemeen
Oppervlakte 6,27 km²
Overig
Postcode 9280

Denderbelle is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Lebbeke. Het dorp ligt aan de rivier de Dender, in de Denderstreek.

De aangrenzende gemeenten zijn in het noorden Sint-Gillis-bij-Dendermonde, in het oosten Lebbeke, in het zuiden Wieze en in het westen Mespelare en Oudegem (gescheiden door de Dender).

De oppervlakte van Denderbelle is 627 hectare of oudtijds 368 bunder, 3 dagwand en 60 roeden, met een bevolking van meer dan 2135 mensen.

Geschiedenis

KORTE HISTORIE VAN DE GEMEENTEN (teksten uit GOKDmonde)


DENDERBELLE - ZWIJVICKE


Algemeen wordt aanvaard dat Denderbelle reeds in de 9e eeuw bestond onder de naam Baliolis. De aanwezigheid van een kerk is niet met zekerheid te zeggen maar bestond reeds in 1338 als kapel of kerk vermits er in 1339 melding gemaakt wordt van een "Serck iden hooghen choor der familie Coene, Vanden Bossche, van Ginderover.

De inwoners van Denderbelle zullen aanvankelijk ter kerke gegaan zijn op Zwijvickekouter waar in 1200 reeds een oude parochiekerk stond. Wanneer deze herbouwd en aan wie ze toegewijd was zijn ons onbekend. Volgens de vroegste tellingen - 1469 - waren er in Denderbelle 58 haarden of gezinnen, waarvan 18 arme, geteld aan 5 personen per gezin, wat een bevolking van ca. 290-300 zielen onderstellen laat. (Leo Pee)

Zwijvicke of Sueviacum (ook Sueveka): als woonkern ouder dan Dendermonde, met een mogelijke keltische oorsprong. Het is een Gallo-Romeinse naam voor de woonplaats van een man of stam "Suevus of Sueviaca" genaamd, gelegen in de "Pagus Bracbantensis" een gou van de "Civitas Nerviorum" (Nervische nederzetting) werd later opgenomen in het "Land van Dendermonde" en kwam later onder de graven van Vlaanderen.

Deze beide parochies, Denderbelle en Zwijvicke, werden tot aan het nieuwe regime (1795) steeds samen genoemd.

De oudste bekende schepenakte van 1350 vermeld: "De Prochien van Belle en de Zwivicke".
1537- "De Prochie van Sent Gillis-Belle end Zwijveke".
1630- "De Prochie end Heerlijckhede van Sent Gillis-Belle ende Zwijvecke".
De abdij van O.L.Vrouw (Cisterciëzerinnenorde) ontstaan op de oude parochiekerk van Zwijveke (met toelating van bisschop Godefridus de Fontaine een klooster te bouwen op Zwijvickekouter), werd door de bisschop van Kamerijk-Godefriedus-definitief bekrachtigd op 14 juni 1228.

Deze beide parochies hadden één volle schepenbank van zeven leden, waarvan drie van Denderbelle, tevens één meier, één maanheer, één baljuw.

Tot aan de Franse overheersing maakte Denderbelle deel uit van de heerlijkheid Denderbelle, Zwijveke en Sint - Gillis. Na de Franse overheersing was Denderbelle een zelfstandige gemeente tot aan de fusie met Lebbeke en Wieze in 1977.

 

Patroon Heiligen

Denderbelle heeft 2 Patroon Heiligen: Sint-Martinus & Sint-Cornelius.

Sint-Martinus:

Martinus werd rond 316 geboren in Savaria (Hongarije) als zoon van Romeinse ouders. Op jonge leeftijd werd hij soldaat en als 15-jarige trok hij naar Gallië. Bij een stadspoort van Amiens ontmoette hij een bedelaar, aan wie hij de helft van zijn mantel gaf. Omdat de helft van de mantel eigendom was van Rome kon hij slechts zijn eigen helft weggeven. In 371 werd Maarten door de bevolking van Tours gekozen tot bisschop. Hij vond zich niet waardig genoeg voor dat ambt. Als bisschop zette hij zich in voor de verdere verspreiding van het Christendom. Hij stichtte kerken en rond 375 de bekende Abdij van Marmoutier. In 397 stierf Maarten aan koortsen. Hij was toen ongeveer tachtig jaar oud. Hij werd op 11 november begraven in de basiliek van Tours. Al gauw na zijn dood kwam de verering op gang. In zijn nog bestaande graf liggen slechts een stuk schedeldak en een armbot, de overige botten werden verkocht ter verering als relikwie.

Sint-Cornelius:

De Heilige Cornelius (Rome, geboortedatum onbekend - Civitavecchia, juni 253) was de 21ste paus van de Katholieke Kerk. Hij stamde af van het voorname geslacht van de Cornelii. Cornelius werd in 251 tot paus gewijd. Toen keizer Gallus de kerkvervolgingen aanscherpte, werd paus Cornelius verbannen en gevangengenomen in Civitavecchia. Het was hier dat hij in juni 253 stierf. Volgens sommigen gebeurde dit door onthoofding (vandaar het zwaard waar hij soms mee wordt afgebeeld). Officieel stierf hij door de ontberingen van zijn verbanning maar verkreeg wel de titel ‘martelaar’ en wordt nu als heilige vereerd. Hier wordt hij aanbeden tegen de stuipen.

 

 

 

Comité Belle 2000